Radioboeken - Nieuws
u bent hier: home/nieuws

Nieuws

07.07.2015

Vul je koffer met verhalen

Radioboeken en citybooks zijn de ideale reisliteratuur: je kunt deze korte verhalen, essays en gedichten gratis als luisterboek downloaden en hebt zo − zonder je koffer te verzwaren − literaire bagage voor een lange zomer. Of ga op reis vanuit uw luie stoel en ontdek via www.citybooks.eu boeiende steden in Europa en ver daarbuiten door de ogen van internationale auteurs. Reis van Tbilisi naar Grahamstown via Sheffield en van Oostende naar Jakarta via Lissabon zonder je te verplaatsen. Of overbrug De Afstand, spendeer een Zomer in Zantiadi en laat je inspireren door Een reis en twee liefdesverklaringen.

29.10.2013

deBuren feliciteert Joke van Leeuwen met de AKO Literatuurprijs

Precies een jaar geleden vierde deBuren de zestigste verjaardag van Joke van Leeuwen in het Vlaams Parlement, vandaag mogen we haar opnieuw van harte feliciteren. Gisteravond ontving de Antwerpse Nederlandse de AKO Literatuurprijs uit handen van juryvoorzitter Patrick Janssens. Aan de prijs is bedrag van 50.000 euro en een sculptuur van Eugène Peters verbonden. Lees meer...

Joke van Leeuwen bij deBuren

>>> Luister hier naar De vork als mens (Radioboek)
>>> Luister hier naar Een vlieg met een beetje verstand (Radioboek voor kinderen)
>>> Luister hier naar de podcast van 'Iep, iep oera! Joke van Leeuwen is 60'

16.07.2013

Elke minuut 5 luisterboeken van deBuren gedownload

Hoewel deBuren meer inzet op kwaliteit dan op kwantiteit, willen we  ̶  in tijden van pessimisme over het boekenvak  ̶  deze cijfers graag met u delen. De gratis luisterboeken van deBuren bereiken een steeds breder publiek. In mei, toen de citybookstentoonstelling in de Brakke Grond liep, haalden we de hoogste downloadcijfers ooit. Onze luisterverhalen werden die maand 211.000 keer gedownload wat betekent vijf keer per minuut. In totaal werden onze Radioboeken  en citybooks nu al meer dan 3 miljoen keer gedownload!


12.05.2013

citybooks en Radioboeken in het Afrikaans

Naar aanleiding van citybooks Stellenbosch vertaalde Rentia Bartlett-Möhl twaalf Nederlandstalige Radioboeken en citybooks naar het Afrikaans. Haar vertalingen naar het Afrikaans werden geredigeerd door Amelia de Vaal, ingesproken door de mooiste stemmen van Zuid-Afrika en opgenomen door Tim Pringle.

Adriaan van Dis geeft de aftrap met zijn Radioboek Hoë besoek (Hoog bezoek), daarna volgen de Afrikaanse podcasts van Hafid Bouazza, Joke van Leeuwen, Kees 't Hart, Menno Wigman, Tommy Wieringa, Arnon Grunberg, Ester Naomi Perquin, Peter Holvoet-Hanssen, Saskia de Coster, Stefan Hertmans en Bernard Dewulf.

Bekijk hier het overzicht...

20.02.2013

Literaire avond: Tommy Wieringa

deBuren zet de traditie van de Literaire Avonden op de Nederlandse ambassade voort met als eerste gast voor 2013 Tommy Wieringa. Met op zijn naam veelgeprezen en wereldwijd vertaalde boeken als Joe Speedboot, Caesarion en Dit zijn de namen behoort Wieringa ‘tot de Grote Tien van de Nederlandse literatuur', aldus NRC Handelsblad. In de ambassade wordt hij geïnterviewd door Piet Piryns.

donderdag 28 februari 2013 - 20:00
De Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden
Kortenberglaan 4-10, 1040 Brussel

€10 / €5 (studenten). Reserveren aanbevolen.
Meer info en reserveren via www.deburen.eu

 Tommy Wieringa schreef voor deBuren het Radioboek Complex A.

11.02.2013

Acht gasten deBuren op Longlist Gouden Boekenuil 2013

Uit de 380 ingezonden romans, literaire biografieën en literaire essays koos de vakjury van de Gouden Boekenuil 2013, bestaande uit Friedl' Lesage, Wim Brands, Diane Broeckhoven, Elsbeth Etty, Marc Reynebeau en Frederick Vandromme, twintig titels. Acht van deze twintig auteurs hebben we al mogen verwelkomen bij deBuren.

Peter Terrin, Arnon Grunberg en Jeroen van Rooij schreven elk een citybook (De ware toedracht, Labyrinten en Aangifte) en de Radioboeken De duif, Giulietta Capuleti schrijft terug en Complex Avan Kees ‘t Hart, Christiaan Weijts en Tommy Wieringa zijn te beluisteren op www.radioboeken.euNop Maas was te gast tijdens De Literaire Loketten en Duizend Heuvels van Koen Peeters werd door deBuren voorgesteld in Tervuren. deBuren hoopt natuurlijk dat een van hen in de prijzen valt!

Meer informatie over de Gouden Boekenuil 2013 en alle twintig genomineerden vindt u op http://www.goudenboekenuil.be/.

15.01.2013

Kort! De poëzie en het korte verhaal - citybooksauteurs in Amersfoort

citybooks trekt er op uit! deBuren organiseert met lokale organisaties een reeks literaire avonden waarbij citybooksauteurs te gast zijn. Na een eerste avond in Eindhoven, onder de titel Steden in het hoofd, vindt de tweede avond op zondag 27 januari plaats in Amersfoort in samenwerking met bibliotheek Eemland. Daar onderzoeken we wat het verschil is tussen een kort verhaal en een lang gedicht.  Met verhalen en gedichten van Annelies Verbeke, Maud Vanhauwaert, Margriet Bolding, Cees van Weerd en de winnaar van de speciaal voor deze gelegenheid georganiseerde korteverhalenwedstrijd. Lees meer...

Annelies Verbeke schreef voor deBuren eerder het Radioboek Het bestaat. In 2013 schrijft zij een citybook over Gent.
Maud Vanhauwaert ging voor citybooks naar Lublin en schreef daarover het verhaal Staties in Lublin.

19.12.2012

Radio For Life met het Radioboek van Stefan Hertmans

Op 21 december vergaat de wereld, of toch niet? In ieder geval is het een ideale dag om Ster der Verlossing te beluisteren, het Radioboek van Stefan Hertmans over het einde van de wereld.

Studenten Journalistiek van de Howest in Kortrijk presenteren Radio for Life: Gone in 60 hours, een marathonuitzending van 60 uur, over het einde van de wereld in al haar facetten. Vanaf dinsdag 18 december om 12u maken zij zestig uur live radio. De studenten zamelen geld in voor het nieuwjaarsfeest van de Unie der Zorgelozen, een sociaal-artistiek theatergezelschap uit Kortrijk met een sterk maatschappelijk engagement.

Stefan Hertmans' Radioboek Ster der Verlossing staat uiteraard op het programma, en de auteur wordt live geïnterviewd door de presentatoren op 21.12.2012.

Meer informatie over Radio for Life en live de uitzending beluisteren: www.radioforlife.be

Stefan Hertmans schreef ook een citybook, waarin niet het einde van de wereld maar de zoektocht naar een herinnering centraal staat. Lees en beluister hier De messenmaker van Tbilisi.

 

13.11.2012

OPROEP: Op welke vreemde, grappige, mooie, bizarre, romantische, bijzondere plaats beluisterde jij de audioboeken van deBuren?

We weten dat de citybooks ideale vakantieliteratuur zijn en het is bekend dat Radioboeken heerlijke filetroost zijn. Maar op welke vreemde, grappige, mooie, bizarre, romantische, bijzondere plaats luisterde jij al naar de audioboeken van deBuren? Maayke uit Utrecht vertelt hoe ze van haar eerste kind bevallen is al luisterend naar Adriaan van Dis’ Radioboek Hoog bezoek. Lees meer…

06.11.2012

Stephan Enter wint F. Bordewijkprijs

deBuren feliciteert Stephan Enter (1973). De Nederlandse auteur ontving voor zijn roman Grip de F. Bordewijk-prijs 2012. Dat maakte de Jan Campert-stichting, organisator van de prijs, vandaag bekend.

Met Grip schreef Stephan Enter volgens de jury ‘een beklijvende roman met indringende psychologische portretten’, waarin ‘de auteur ons (laat) zien hoe onbetrouwbaar het geheugen is, hoe het bedriegen en verraden kan, net zoals de Noorse fjorden die de personages in hun jeugd verlokten.’ 

Aan de F. Bordewijkprijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden. Enter ­was met hetzelfde boek onlangs nog een van de favorieten voor de uiteindelijk door Peter Terrin gewonnen AKO-literatuurprijs.

Voor deBuren schreef Enter het Radioboek Instincten.Vlaams Nederlands Huis de Buren Radio Nederland Wereldomroep Klara VPRO