Radioboeken - Nieuws
u bent hier: home/nieuws

Nieuws

05.06.2012

Win tickets voor het vierde Felix Poetry Festival!

 Op donderdag 14 en vrijdag 15 juni 2012 presenteert het Felix Poetry Festival voor de vierde keer een fijne selectie nationale en internationale dichters. deBuren mag 5 duotickets weggeven. Weet jij de antwoorden op de vragen in onze miniquiz? De eerste avond staat in het teken van de Belgische Nederlands- en Franstalige poëzie, op de tweede avond staat een reeks aan internationale gasten op het programma. Onder de gasten zijn ook enkele auteurs die deelnamen aan het citybooksproject. Lees meer...

Het volledige festivalprogramma vind je op www.antwerpenboekenstad.be/felix

Praktisch
• Op 14 en 15 juni 2012 vanaf 20 uur
• FelixPakhuis, Godefriuskaai 30, 2000 Antwerpen
• Tickets: VVK: 5 euro (+ 1 euro administratiekost) per avond - 10 euro aan de deur
• De gratis festivalkrant met het programma is vanaf mei verkrijgbaar in alle bibliotheken van Vlaanderen

01.06.2012

Win een city trip naar een citybooks stad!

Met citybooks reis je zonder je te verplaatsen maar om te vieren dat www.city-books.eu in een nieuw jasje is gestoken, neemt citybooks je deze zomer ook echt mee op reis. deBuren geeft een reis naar een citybooksstad naar keuze weg. Wil jij net als Stefan Hertmans op zoek naar de messenmaker van Tbilisi? Durf jij de hitte te trotseren die voor Abdelkader Benali de hoofdpersoon is in zijn reis naar Skopje? Of stap je liever in bij de onsterfelijke taxichauffeur uit Boekarest die Ester Naomi Perquin in haar citybook vereeuwigde? Lees meer...

31.05.2012

citybooks: Cees Nooteboom schrijft over Venetië + Walter van den Broeck en Peter Terrin over Turnhout en Johan de Boose over Yerevan

In 2012 start citybooks in drie nieuwe steden: Venetië, Yerevan (Armenië) en Turnhout, met als deelnemende auteurs Cees Nooteboom, Serge van Duijnhoven, Atte Jongstra, Peter Terrin, Lasha Bughadze, Marjolijn Februari, Chika Unigwe, Rebekka De Wit en Walter van den Broeck, Johan de Boose, Luc Devoldere, Lydia Mischkulnig. Lees meer...

08.05.2012

De Literaire Loketten met Pascal Verbeken en Erik Lindner over citybooks Charleroi

Pascal Verbeken en de Nederlandse dichter Erik Lindner verbleven voor citybooks in Charleroi. Verbeken schreef een verhaal over ontmoetingen in een wassalon. Lindner schreef een reeks gedichten waarin ‘elektriciteitskabels steken door het trottoir’ maar ook ‘voor even een regenboog boven het kanaal’ staat. De auteurs lezen voor en gaan in gesprek over hun ervaringen in Charleroi, hun visie op de stad en de totstandkoming van hun citybooks. Deze presentatie vindt plaats in het kader van de reeks 'De Literaire Loketten' van deBuren en het Vlaams parlement.

Praktisch:
Woensdag 9 mei 2012 - 12:30 > 13:30
De Loketten van het Vlaams Parlement | IJzerenkruisstraat 99, 1000 Brussel
Gratis, reserveren aanbevolen via deBuren.

23.04.2012

Boekpresentatie citybooks Tbilisi

Op initiatief van de Nederlandse ambassade en het stadsbestuur van Tbilisi worden de citybooks over de Georgische hoofdstad in boekvorm uitgegeven. Deze tweetalige Engels-Georgische publicatie is ondertussen van de pers gerold en wordt officieel gepresenteerd op 23 april in het Europe House in Tbilisi. De boekjes zullen door de Nederlandse ambassade in Tbilisi verspreid worden zodat ook mensen die in die stad niet over internet beschikken toch kennis kunnen maken met het project en de schrijvers en fotografen die eraan meewerkten.

Dorian van der Brempt, directeur van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en drijvende kracht achter citybooks, komt het project nader toelichten. De auteurs Ana Kordzaia-Samadashvili en Shota Iatashvili dragen vervolgens voor uit hun citybooks. Ook worden de citybooksfoto’s van Kakha Kakhiani en Filip Berte gepresenteerd.

Naast Kordzaia-Samadashvili en Iatashvili schreven ook Stefan Hertmans, Frank Westerman en Lasha Bugadze een citybook over Tbilisi. Lees, beluister en download al deze verhalen gratis als webtekst, e-book en podcast in het Nederlands, Engels, Frans én Georgisch via www.city-books.eu. Bugadze is deze zomer ook te gast bij citybooks Turnhout. Meer informatie hierover volgt!

Prijsvraag: Win een exemplaar van het citybooks boek Tbilisi/ თბილისი.
deBuren geeft 5 exemplaren van deze tweetalige Engels-Georgische publicatie weg. Maak kans en geef het antwoord op de volgende vraag: Wat vonden 922 mensen leuk in het citybook van Frank Westerman? Stuur voor 15 mei 2012 het antwoord naar info@deburen.eu.

citybooks Tbilisi kwam tot stand in samenwerking met de Nederlandse Ambassade in Tbilisi, het stadsbestuur van Tbilisi, Europe House, het George Leonidze State Literary Museum of Georgia, Radio Muza, Gosselin Moving en de National Parliamentary Library of Georgia.

18.04.2012

Presentatie nieuw nummer van DW B met voorpublicatie citybooks

Op vrijdag 20 april wordt in Perdu in Amsterdam het nieuwe nummer van het literaire tijdschrijft DW B voorgesteld: Clubsandwich. Schrijvers en andere kunstenaars geven invulling aan het begrip ‘club': in woord en in beeld, door ervaring en reflectie, door pro- of anticlub te zijn. Een avond met Atte Jongstra, Ingrid Hoogervorst, Huub Beurskens, Maarten van der Graaff, Rob Schouten, Marjolijn Februari, Meinbert Gozewijn van Soest, Lies Van Gasse + pianist, Hugo Bousset en Anna van Leeuwen. 

Ook in dit nummer van DW B de voorpublicatie van de citybooks van Saskia de Coster en Erik Lindner. Saskia de Coster verbleef in Skopje, en schreef er het citybook Honderveertig kilo liefde, een wild avontuur waarin een lesbienne met overgewicht naar Skopje reist om haar droomvrouw Ivana te vinden. Erik Lindner schreef tien gedichten over Charleroi, uitgepuurde miniaturen waarin je met Lindner meekijkt naar de kleine grote momenten van alledag in de Waalse industriestad.

Beide citybooks verschijnen binnenkort ook als tekst op www.city-books.eu, en zijn nu al te beluisteren en te downloaden als podcast, ingesproken door de auteurs.

De presentatie in Perdu is een combinatie van voordrachten uit en nieuwe lezingen naar aanleiding van het nummer Clubsandwich:
Vrijdag 20 april 2012 - 20:30
Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam
€5, reserveren aanbevolen: www.perdu.nl (bezoekers van Achter de Verhalen 4 mogen gratis binnen)
Meer info www.deburen.eu

Het Clubnummer van DW B werd samengesteld door Atte Jongstra en Bart Vervaeck. Organisatie: DW B, Perdu en deBuren i.s.m. hard//hoofd

10.04.2012

Radioboeken op ' Feria del Libro ’ in Buenos Aires

In de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires gaat op 19 april de jaarlijkse Feria Internacional del Libro weer van start. De grootste boekenbeurs van het Latijns-Amerikaanse continent is dit jaar aan zijn 38ste editie toe. Op uitnodiging van de Argentijnse uitgeverij Clase Turista, maakt met de Antwerpse Fiëbre vzw voor de eerste keer in de geschiedenis van de beurs ook een Vlaamse culturele organisatie deel uit van het indrukwekkende programma.

Gerardo Salinas (Fiëbre vzw en Arenberg voor Mestizo Arts Festival) zal op zaterdag 21 april ter plaatse presenteren wat literair Vlaanderen te bieden heeft. Hij stelt er onder meer de Radioboeken van deBuren voor, of in dit geval, de Radio Libros, want deze audioverhalen van een half uur, geschreven door Nederlandse en Vlaamse auteurs, zijn ook in Spaanse vertaling te beluisteren en te downloaden.

Verder staan een reeks Videopoems, van onder andere Michaël Vandebril, Joke van Leeuwen, Delphine Lecompte, Maarten Inghels en Andy Fierens op het prorgramma en vindt de vertoning plaats van de Mental Movie Help ons/¡Ayúdanos! van Saskia de Coster (scenario), Jelle Jespers (vormgeving) en El Juntacadáveres (muziek). Mental Movies is een internationaal project dat eerder met succes in Buenos Aires, Mexico City en Madrid werd georganiseerd. Een bekende schrijver wordt gevraagd een kort filmscript te schrijven, waarbij een beeldende kunstenaar het beeld ontwerpt en een muzikant de filmscore componeert. Alles wordt gerealiseerd, behalve de film. Fiëbre vzw haalde het concept in 2011 in het kader van het MAF-festival naar Antwerpen.

Met archiefbeelden van Louis Paul Boon gaat ook één van de vaandeldragers van de Vlaamse literaire canon mee naar de beurs. De Kapellekensbaan (1953) van Louis Paul Boon werd in 1979 naar het Spaans vertaald als El camino de la capillita door Francisco Carrasquer en uitgegeven door de Spaanse uitgeverij Ediciones Destino. Tot slot wordt ook Versus! (rap poetry) gepresenteerd: dichters en rappers interpreteren en brengen elkaars teksten.

Meer info over de Feria del Libro op de website: 
http://www.el-libro.org.ar/

I.s.m. Antwerpen Boekenstad, deBuren en Boon 2012

09.04.2012

citybooks groepstentoonstelling opent 24 mei

Op 24 mei a.s. gaat de eerste echte citybooks groepstentoonstelling van start. In samenwerking met cultuurcentrum De Markten in Brussel, nemen wij u deze zomer mee op een reis door Europa en doen steden aan als Boekarest, Charleroi, Graz, Lublin, Oostende, Sheffield, Skopje, Tbilisi en Utrecht. Met werk van Christian BinderDavid BockingSander BuyckFilip BerteLisa Van DammeMartijn van de GriendtKakha Kakhiani,Maciej RukaszFrosina Stojkovskaen Lea Titz.

De tentoonstelling wordt op 24 mei om 19:00 uur in het bijzijn van enkele citybooksfotografen (waaronder in ieder geval Martijn van de Griendt, Lisa Van Damme en Lea Titz) en citybooksschrijvers geopend voor het publiek.

Echter, een citybookstentoonstelling zou niet compleet zijn zonder literatuur. Daarom organiseert deBuren ook een aantal literaire avonden in De Markten, met schrijvers uit heel Europa. Hieronder vindt u het overzicht van de activiteiten tijdens de tentoonstelling.

De tentoonstelling vindt plaats in het kader van de Summer of Photography 2012, een initiatief van BOZAR. Om op de hoogte te blijven van alle activiteiten binnen dit spetterende zomerfestival, kunt u hier de Facebook pagina liken.

Organisatie: deBuren in het kader van de Summer of Photography 2012 van Bozar i.s.m. De Markten en met steun van de Europese Commissie

27.03.2012

deBuren feliciteert Jan H. Mysjkin

De Elly Jaffé Prijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor literaire vertalingen uit het Frans, werd dit jaar uitgerijkt aan Jan H. Mysjkin. De prijs werd hem toegekend voor de integrale vertaling naar het Nederlands van De graaf van Montecristo van Alexandre Dumas. Aan de prijs is een bedrag van € 40.000 verbonden, wat het een van de grootste literaire prijzen van Nederland maakt.

Volgens de jury brengt Mysjkin de negentiende-eeuwse tekst op ‘verbluffend zwierige en elegante manier tot leven’. Het boek werd in 2010 uitgebracht bij uitgeverij L.J. Veen

Dichter en vertaler Mysjkin vertaalde voor deBuren gedichten van Ester Naomi Perquin, Ruth Lasters en Lieke Marsman vanwege de Liegend Konijn Debuutprijs. Recentelijk vertaalde hij, samen met Doina Ioanid, het citybook Travesti van de Roemeense auteur Adrian Schiop naar het Frans. Van Ioanid verscheen onlangs de Nederlandse vertaling van Overgangsgedichten, waarvan de cyclus ‘Interval’ door Mysjkin vertaald werd.

20.03.2012

Beluister citybooks nu ook via De Groene Amsterdammer

deBuren en Nederlands oudste onafhankelijke weekblad De Groene Amsterdammer delen een liefde voor literatuur. Daarom zet De Groene het project citybooks, waarbij schrijvers een uniek verhaal schrijven over een stad, graag in de kijker. Wekelijks zal een citybook op www.groene.nl/boeken gepubliceerd worden. Net zoals op www.city-books.eu zijn de verhalen er te beluisteren en gratis te downloaden.

Het citybook Labyrinten, van Jeroen van Rooij over de Franse stad Chartres heeft de primeur op de website van De Groene Amsterdammer. Van Rooij staat deze week niet alleen met zijn citybook in de schijnwerper op de website van het weekblad, ook verscheen er een lovende recensie over zijn nieuwe roman Het licht.
Vlaams Nederlands Huis de Buren Radio Nederland Wereldomroep Klara VPRO