Radioboeken - Nieuws
u bent hier: home/nieuws

Nieuws

24.01.2012

deBuren feliciteert Stichting Perdu

Stichting Perdu ontving op 22 januari de driejaarlijkse G.H. ‘s Gravesande-prijs voor bijzondere literaire verdiensten. De literaire stichting won deze prijs voor haar ‘eigenzinnige programma’s, gekenmerkt door een hoge kwaliteit en een internationale blik op ontwikkelingen in de literatuur.’ Schrijver en poëziecriticus (en citybooksauteur) Erik Lindner schreef naar aanleiding van de prijs een essay.

19.01.2012

Boekpresentatie Peter Holvoet-Hanssen in Oostende

Na twee jaar stadsdichterschap in Antwerpen ruilt Peter Holvoet-Hanssen de havenstad in voor de zee en meert aan in Oostende. De nauwe band die de dichter heeft met de twee steden blijkt overduidelijk uit zijn gloednieuwe boek Antwerpen/Oostende. Een bundel vol stads- en zeegedichten, foto’s en tekeningen, waarin ook zijn citybook De missie in Oostende is opgenomen.

17.01.2012

Huis van de Poëzie: de live poëziebloemlezing waar je doorheen kan lopen!

Donderdag 26 januari is het Gedichtendag en vindt in Utrecht de zesde editie plaats van het Huis van de Poëzie. In het Centraal Museum is in alle hoeken en gaten poëzie te ontdekken tijdens de ‘enige live-poëziebloemlezing waar je zelf doorheen kunt lopen’! Ook citybooks is weer van de partij, want een citybook kan een verhaal of een essay zijn, maar ook een reeks gedichten. Ester Naomi Perquin en Erik Lindner presenteren dit jaar hun citybooks.

10.01.2012

Bart Van Loo voor citybooks naar Chartres

In Chartres is het inmiddels een komen en gaan van citybooks-auteurs. Deze maand is het de beurt aan de Vlaamse auteur Bart Van Loo. Hij volgt er de Macedonische auteur Goce Smilevski op als gastschrijver in het residentieappartement op een steenworp van de beroemde kathedraal.

05.01.2012

Lees nu het citybook van Abdelkader Benali over Skopje

De Nederlandse auteur Abdelkader Benali verbleef afgelopen zomer voor citybooks twee weken in de Macedonische hoofdstad Skopje. Hij schreef er Beeld van een gewapende strijder op een paard, een reisverslag waarin hij via een mengeling van observaties, bedenkingen, ontmoetingen en reflecties een beeld van de stad en haar geschiedenis geeft. Deze tekst is nu online te lezen als webtekst en te downloaden als e-book.

20.12.2011

Op naar 2012 met nieuwe citybooks

Het citybooksproject is in 2011 stevig gegroeid en zal in 2012 in volle vaart doorgaan, met nog meer gratis te downloaden audioboeken, webteksten, e-books en fotoreeksen waarin verrassende steden de inspiratie vormen voor Europese schrijvers en fotografen. We sluiten het jaar mooi af met verhalen van Simone Lenaerts en Jeroen van Rooij, foto’s uit Lublin van Maciej Rukasz en de door de auteurs zelf ingesproken audioboeken van Milena M. Flašar in het Duits en Helen Mort in het Engels.

14.12.2011

citybooks in alle talen via iTunes

Wist u al dat u de citybooks gratis kunt downloaden via iTunes? In de iTunes store vindt u de audioboeken via het citybooks podcast kanaal in het Nederlands, Engels en Frans. Zopas is daar een extra kanaal bijgekomen, ‘Other Languages’, voor de citybooks in het Afrikaans, Italiaans, Duits, en binnenkort ook in het Georgisch, Macedonisch Albanees en Pools!

12.12.2011

Bernard Dewulf wordt nieuwe stadsdichter van Antwerpen

Bernard Dewulf is door het Antwerpse stadsbestuur voorgedragen als zesde Antwerpse stadsdichter voor de periode 2012 – 2013. Na Tom Lanoye, Ramsey Nasr,  Bart Moeyaert, Joke van Leeuwen en  Peter Holvoet-Hanssen zal Bernard Dewulf gedurende 24 maanden minimaal 12 gedichten schrijven over wat hem treft en bezighoudt in Antwerpen. De officiële aanstelling vindt plaats op Gedichtendag, 26 januari 2012. Een voorproefje van het werk van Dewulf krijgt u via het Radioboek De Rug.

01.12.2011

deBuren feliciteert de Universiteit van Sheffield

deBuren feliciteert de Universiteit van Sheffield als winnaar van de Times Higher Education Award 2011. De universiteit werd op donderdag 24 november uitgeroepen tot universiteit van het jaar. Het departement Germanic Studies/SOMLAL van deze universiteit is partner van de citybooks editie in Sheffield. Naast de hoofdprijs stond het instituut ook op de shortlist in de categorieën 'Widening Participation Initiative' voor innovatieve stimuleringsprojecten ten voordele van kansarme mensen, en 'Outstanding Support for Early Career Researchers'. Meer over de prijs en de universiteit leest u hier.

28.11.2011

Luisterboeken van deBuren op Literary translation mini-fair van PETRA

PETRA, het Europese platform voor literaire vertalingen, organiseert van 1 tot 3 december een congres in Brussel. Op vrijdag 2 december vindt in Flagey ‘Grand Hotel Europe/ a tribute to literary translators' plaats, een publiek evenement als eerbetoon aan de mensen achter de schermen van de literaire wereld. De literaire vertaling wordt in al haar aspecten getoond. Gastsprekers zijn o.m. Alberto Manguel, Michael Cunningham, Dubravka Ugrešić, en vertalers uit heel Europa. Naast de lezingen is er ook een ‘markt van de literaire vertaling’ met infostandjes, presentaties, interventies van Les Liseuses Fabuleuses en een literair café. deBuren presenteert op deze markt de Radioboeken en de citybooks. U krijgt er uitgebreide uitleg over de residenties en de auteurs. U kunt ter plaatse de e-books lezen en luisteren naar de verhalen, die, uiteraard door literaire vertalers, naar heel wat verschillende talen vertaald werden.

Voor het gedetailleerde programma zie www.petra2011.eu/events.Vlaams Nederlands Huis de Buren Radio Nederland Wereldomroep Klara VPRO