Radioboeken - Nieuws /
u bent hier: home/nieuws/Gedichtendag; overal poëzie…

Nieuws

24.01.2012

Gedichtendag; overal poëzie

Op donderdag 26 januari vieren Nederland en Vlaanderen Gedichtendag. Het jaarlijkse poëziefeest heeft dit jaar als thema ‘Stroom’ en is aan zijn dertiende editie toe. In veel steden worden activiteiten en feestelijkheden georganiseerd. deBuren selecteerde voor u uit het aanbod een aantal programma’s waaraan citybooks- en Radioboekenauteurs deelnemen. Alle info over gedichtendag vindt u op www.gedichtendag.com.

Huis van de Poëzie in Utrecht
deBuren is dit jaar opnieuw present in het Huis van de Poëzie, met een eigen citybookskamer. Een citybook kan een verhaal of een essay zijn, maar ook een reeks gedichten. Erik Lindner en Ester Naomi Perquin lezen in primeur voor uit hun citybooks over Charleroi en Boekarest.

Na dit voorproefje is nog even geduld nodig om de teksten te kunnen lezen. Deze citybooks verschijnen namelijk in voorpublicatie: Charleroi. 10 gedichten van Erik Lindner op 20 april in DW B, en Boekarest – een eenpersoonsreisadvies is vanaf 15 februari te lezen in Tirade.
Het citybook van Lindner is nu al wel te lezen en te downloaden in de Engelse en Franse vertaling op www.city-books.eu en daar verschijnen binnenkort ook de vertalingen naar Frans, Engels en Roemeens van Boekarest – een eenpersoonsreisadvies.

Ook elders in het Huis van de Poëzie zijn er heel wat programmaonderdelen met schrijvers van wie online een gratis Radioboek te beluisteren valt: Kees ’t Hart (De Duif), Ruth Lasters (De Snelhechter – een modern sprookje), Jan Lauwereyns (Lied van het meer), Anne Vegter (Odin slaapt), Menno Wigman (Kaputnik) en natuurlijk Joke van Leeuwen (De vork als mens) die de Gedichtendagbundel Half in de zee schreef. Deze is vanaf gedichtendag voor €2,50 te koop in de boekhandel.

Stadsdichters

Antwerpen
Peter Holvoet-Hanssen neemt uitgebreid afscheid als stadsdichter van Antwerpen en stelt zijn stads- en zeegedichtenbundel Antwerpen/Oostende voor. Naast de stadsgedichten, tekeningen en foto’s staat hierin ook het citybook dat Holvoet- Hanssen schreef over Oostende. Gedetailleerde info over het programma via www.antwerpenboekenstad.be en www.ccdeurne.be.

Peter Holvoet-Hanssen vertelt in deze flessenpost wat Oostende voor hem betekent en over zijn stadsdichterschap.

De nieuwe stadsdichter van Antwerpen is Bernard Dewulf. Hij schreef voor deBuren het Radioboek De Rug, en het citybook Fragmenten uit Oostende.

Genk
In de nacht van 25 januari organiseert de bibliotheek van Genk de eerste editie van de Nacht van de Poëzie. Het programma werd samengesteld door Maarten Inghels, de stadsdichter van Genk in 2011, en door Mauro Pawlowski, die in 2012 deze taak overneemt en deze avond zijn eerste gedicht als stadsdichter voordraagt.

Mauro is vooral bekend als muzikant, maar zijn literaire en poëtische kant komt meer en meer naar buiten. Dit voorjaar vertrekt hij voor twee weken naar de Poolse stad Lublin, om geïnspireerd door die stad een citybook te schrijven.

Lees hier een interview met Mauro.

Gent
De Gentse stadsdichter en 'dromenvanger' Peter Verhelst (Radioboek Legioen) stelt zijn Dromenboek voor aan de pers en het publiek en rondt daarmee zijn stadsdichterschap 2009-2011 in Gent af.

Activiteiten

Antwerpen
Beleef de ideale gedichtendag van Stijn Vranken (Het leven mag geen gewoonte worden en het Radioboek voor kinderen Milan).
Het volledige programma van de gedichtendagactiviteiten in Antwerpen is te vinden op www.antwerpenboekenstad.be.

Torhout
De vierde editie van het stemmige poëziefestival Knettervers in Torhout: met Joke van Leeuwen (RadioboekDe vork als mens), Anton Korteweg, Vrouwkje Tuinman (Radioboek Winterslaap) en Miriam Van hee.

Brussel
Bibliotheek Laken - leeszaal, Brussel – performance van Stijn Vranken (Radioboek Het leven mag geen gewoonte worden en Milan

Lommel
Kristien Hemmerechts (Radioboek Honing) & Sylvie De Pauw presenteren Een bakje troost: mooie liederen en pakkende korte teksten.

Sint-Niklaas
VOLT - Op de vooravond van de nationale gedichtendag, drie dichters onder stoom, en onder stroom: Norbert De Beule, Delphine Lecompte, Maud Vanhauwaert (zij vertrekt binnenkort naar Lublin voor citybooks)

Menen
Mary&Me en Tjitske Jans (Radioboek Er was iemand) en maken – vanuit een diepe interesse in elkaars werk en een gedeelde passie voor het podium – een avondvullend programma.

Out of office poëzie
Om op een poëtische manier te laten weten dat u niet op kantoor bent schreven dichters Joke van Leeuwen  (Radioboek De vork als mens), Stijn Vranken (Radioboek Het leven mag geen gewoonte worden), Lies Van Gasse en Ester Naomi Perquin (citybooksBoekarest) OUT OF OFFICE POETRY.
Via www.gedichtendag.com/outofoffice zijn de gedichten gratis te kopiëren naar uw eigen out of office-mail.

Alle info over gedichtendag vindt u op www.gedichtendag.com.Vlaams Nederlands Huis de Buren Radio Nederland Wereldomroep Klara VPRO